Η Καστοριά έχει πολλές βυζαντινές και μεσαιωνικές εκκλησίες, Αρχοντικά αλλά και πολλές Φυσικές Ομορφιές.
Πλούσια στοιχεία του Βυζαντινού Πολιτισμού σώζονται σήμερα στην Καστοριά. Βυζαντινά τείχη, Βυζαντινές εκκλησίες, μοναδικά στην αρχιτεκτονική παραδοσιακά αρχοντικά, δεμένα άρρηκτα με τη σύγχρονή πόλη η οποία αποτελεί Παγκόσμιο Κέντρο παραγωγής και εμπορίας Γουναρικών.
Το φυσικό περιβάλλον με δεσπόζουσα θέση τη Λίμνη της Καστοριάς, συνθέτουν την ταυτότητά της.
Τον χειμώνα οι θερμοκρασία πέφτει κάτω από το 0, παρόλα αυτά η περιοχή δεν χάνει ποτέ την ομορφιά της.
Η Καστοριά έχει 20.000 κατοίκους και διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή που καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Παράλληλα γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το Δήμο Καστοριάς για την τουριστική ανάδειξη και αξιοποίηση του Μνημειακού πλούτου της και του Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής προωθώντας τον πολιτιστικό, οικολογικό, φυσιολατρικό και συνεδριακό τουρισμό. Τέλος, η Καστοριά κατέχει επίζηλη θέση μεταξύ των τουριστικών ελληνικών περιοχών και μπορεί επάξια να ανταγωνισθεί πολλά τουριστικά ευρωπαϊκά κέντρα λόγω του ιστορικού, αρχαιολογικού, βιομηχανικά και φυσιολατρικού της ενδιαφέροντος.
Το μοναστήρι της Μαυριώτισσας του 12ου αιώνα είναι τοιχογραφημένο και στην εξωτερική όψη, όπως συνηθίζεται στη βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις τοιχογραφίες του ναού οι Τούρκοι έχουν βγάλει τα μάτια από όλους τους αγίους.
Μοναδική εκκλησία της Καστοριάς με τρούλο, η κουμπελίδικη, χρονολογείται από το μέσο του 9ου αιώνα. Το όνομα της το οφείλει στον χαρακτηριστικό ψηλό και κυλινδρικό τρούλο, τον κουμπέ.
Σήμερα στη Καστοριά σώζονται αμέτρητες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπως οι:
- Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας του (12ου)
- Ιερό Ναό Παναγίας Τσόντου Βάρδα του (19ου)
- Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως του (13ου)
- Ιερό Ναό Αγίων Τριών του (14ου)
- Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Μαγαλειού του (16ου)
Η επίσκεψη στη Μαυριώτισσα δίνει αφορμή για ένα περίπατο στις όχθες της λίμνης. Ο Παραλίμνιος δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά τόσο στενός που επιτρέπεται η διέλευση των αυτοκίνητων προς μια κατεύθυνση. Η βλάστηση είναι οργιώδης και σκαρφαλώνει μέχρι την κορυφή του λόφου. Τα κλαδιά από τα πλατάνια και τις ιτιές κρέμονται πάνω από το νερό. Κάπου κάπου, εμφανίζονται ψαρόβαρκες, τα λεγόμενα “καράβια”, όπως ονομάζονται στη Καστοριά οι πλάβες.
Τεράστιες αυλές, συνηθισμένες στα αρχοντικά και σε όλο το μήκος του παραλίμνιου δρόμου, τελείωναν στην “αβγατή” όπου ήταν δεμένο το καράβι.
Στον παραλίμνιο δρόμο υπάρχει το ξωκλήσι του Αϊ Νικόλα του Κρεμαστού, στους Αμπελόκηπους, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα σε μια φυσική σπηλιά που δημιουργούν οι βράχοι των βουνών. Η μόνη πρόσβαση του είναι μια σκάλα 150 σκαλοπατιών. Το συγκεκριμένο εξωκλήσι έχει ιδιαίτερη πολιτιστική και θρησκευτική αξία.